Hjem/Referanseprosjekter/Mjøstårnet – Verdens høyeste trebygning

Mjøstårnet – Verdens høyeste trebygning

Eksteriør

Woodify har levert brannimpregnert kledning til Mjøstårnet, som nå er verdens høyeste bygning i tre. 

Mjøstårnet: et næringsbygg med muligheter

I Brumunddal, en 90 minutters kjøretur fra Oslo ligger Mjøstårnet, vakkert plassert rett ved Mjøsa. Mjøstårnet består av 18 etasjer og omfatter hotell, leiligheter, kontorlokaler, restaurant og et tilknyttet svømmeanlegg. 

Hotel Wood (ii) består av 72 rom, og det er 33 leiligheter i forskjellige størrelser inkludert i totalarealet på 15,000 kvadratmeter. Bygget ble ferdigstilt i mars 2019. 

Med sine 85.4 meter er Mjøstårnet verdens høyeste trebygning, og det har blitt brukt over 14,000 (i) stokker med tømmer i byggeprosessen siden byggestart i april 2017.

Bærekraftig tre fra Sverige

Den utvendige furu-kledningen er hentet rett over grensen, i Sverige. Det er benyttet Thermowood av furu som har gjennomgått en sertifisert varmebehandlingsprosess (sertifisert Thermo-D) til å kle det majestetiske tårnet utvendig.

Brannimpregnering av kledning

Det er naturlig krav til utførelse, sett i lys av brann, når man skal bygge høye trehus. Det stilles strenge krav til bruk av byggematerialer og produktenes egenskaper ved brannpåkjenning, samt tilhørende dokumentasjon av de produktene som skal benyttes.

Woodify har levert en CE-sertifisert og bestandig brannbeskyttet utvendig kledning til Mjøstårnet. Produktvalget på dette prosjektet er Brannpanel Natur og Woodify Natur Thermowood av furu (sertifisert Thermo-D) Den utvendige kledningen som utgjør Mjøstårnets fasade er brannimpregnert ved Woodsafe Timber Protection AB i Sverige.

Dokumentasjonskravet er helt nødvendig for å kunne forsikre at produktene som er valgt opprettholder egenskaper mot brann iht. lovpålagte krav (Euroklasse), og at brannbeskyttelsen er varig i treet over tid (ikke lekker ut av treet).

Brannimpregnert fasade på Mjøstårnet: Fasaden er brannimpregnert ved Woodsafe Timber Protection AB i Sverige.

Bærekraftig fremtid med mer bygging i tre

Det blir stadig mer populært å bygge i tre. Det er bedre for miljøet, og nye produkter som innehar høyere motstand mot brann gir arkitekter stadig nye muligheter. 

Det er naturlig å tro at krav til produksjonen av byggematerialer, byggevarenes egenskaper og tilhørende dokumentasjon (xiv) vil øke i takt med interessen for å bygge i tre.

Sett i lys av brann finnes det fordeler med å bygge i tre. Ved en brann er tre meget forutsigbart og brannutviklingen er langsom, røykutviklingen i en trebygning er moderat og treet vil kunne beholde både bæreevnen og stabiliteten i en brann mye lenger enn andre materialer. Treet vil forkulle og danne et beskyttende lag for treet innenfor. Det er med på å beskytte treet slik at konstruksjonen vil bli stående i en fullt utviklet brann. Dette gir bedre rømningstid for de som er i bygget (Glasø, 2012) (xiii).

Spennende planer om lignende prosjekter

Når Mjøstårnet sto ferdig og åpnet 1.mars 2019 overtok det tittelen verdens høyeste bygning i tre. Mjøstårnet gikk forbi Treet (xv) i Bergen, samt HoHo (xvi) bygget i Wien, Brock Commons (xvii) og studentboligene i Vancouver. Disse byggene blir omtalt som kompositter siden de har en kjerne av betong for å følge lokale lover og regler.

I årene fremover er det en rekke spennende planer innen trekonstruksjon. Blant prosjektene finner vi Oakwood (xviii) i London, Baobab (xix) i Paris og W350 (xxi) Tokyo. Disse prosjektene er med på å vise at det er mulig å tenke høyt med bærekraftige og miljøvennlige materialer som tre.

Referanseliste: xxi

i / iii: https://tv.nrk.no/serie/norge-naa/201901/ENRK10012419/avspiller

ii: ttps://www.frich.no/no/nyheter/item/65-frich’s-ønsker-velkommen-til-wood-hotell-og-restaurant-i-mjøstårnet

iv: https://www.abcnyheter.no/helse-og-livsstil/bolig-og-interior/2017/12/05/195353531/mjostarnet-i-brumunddal-blir-verdens-hoyeste-trehus

v: https://www.moelven.com/globalassets/moelven-limtre/mjostarnet/mjostarnet---18-storey-timber-building-completed.pdf

vi: https://e24.no/naeringsliv/mjoestaarnet-tildelt-internasjonal-designpris/24509665vii https://www.moelven.com/no/produkter-og-tjenester/alt-om-limtre/kl-tre-massivtre/viii https://www.bygg.no/article/1334646?image=dp-image102090-1334653

ix / x: https://byggmesteren.as/2018/05/29/mjostarnet-taler-brann/

xi / xiv: https://www.aftenposten.no/norge/i/EQk72/Massiv-interesse-for-hoye-trehus

xii: Glasø, G. (2004). Fleretasjes trehus. FOKUS på tre, 32, pp.3-4. Available at: http://www.treteknisk.no/resources/filer/publikasjoner/fokus-pa-tre/Fokus-nr-32.pdf

xiii: Glasø, G. (2012). Tre og brann. Fokus på tre, [online] (37), pp.2-4. Available at: http://www.trefokus.no/resources/filer/fokus-pa-tre/37-Tre-og-brann.pdf [Accessed 15 Feb. 2019].

xv: https://www.arkitektur.no/treetxvi http://www.cti-timber.org/content/worlds-tallest-timber-building-hoho-tower-taking-shape-vienna

xvii: https://www.archdaily.com/879625/inside-vancouvers-brock-commons-the-worlds-tallest-timber-structured-building

xviii: http://www.plparchitecture.com/oakwood-timber-tower.htmlxix https://www.mnn.com/money/sustainable-business-practices/blogs/exceptionally-tall-wood-buildings

xx: https://www.theguardian.com/cities/2018/feb/16/plyscraper-city-tokyo-tower-wood-w350


Mjøstårnet – Verdens høyeste trebygning

Flere referanseprosjekter

Ta kontakt med oss!

Ta kontakt med oss dersom du har spørsmål. Vi er sikre på at vi kan finne en løsning som passer deg.